Czy warto kupić włoską kawę w sieci? Koszty i ceny

Czy warto kupić włoską kawę w sieci? Koszty i ceny czyli włoska kawa dla gastronomii a, pełna aromatu i smaku. Wcale po taką kawę nie trzeba biec do kawiarni, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni ekspres do kawy i robić ją codziennie rano w swojej kuchni. Jaki ekspres wybrać?

Dodane: 14-02-2020 18:07
Czy warto kupić włoską kawę w sieci? Koszty i ceny

włoska kawa dla gastronomii


Dobry początek dnia

włoska kawa dla gastronomii

Od tego jak się zacznie dzień, zależy cały jego przebieg. Wiele osób nie wyobraża sobie poranku, bez porannej kawy. Najważniejsze by kawa ta była wyjątkowa, pełna aromatu i smaku. Wcale po taką kawę nie trzeba biec do kawiarni, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni ekspres do kawy i robić ją codziennie rano w swojej kuchni.

Jaki ekspres wybrać?

Na rynku jest wiele rodzajów ekspresów do kawy, może się więc pojawić problem przy zakupie, jeśli nie wie się, który z nich spełni nasze oczekiwania. Przede wszystkim do wyboru są tradycyjne ekspresy do kawy albo ekspresy ciśnieniowe. Te drugie to produkty z wyższej półki.

Ekspres ciśnieniowy ma wiele zalet ale najważniejsza to taka, że można w nim przyrządzić naprawdę przepyszną kawę. Można w nim przyrządzić nie tylko tradycyjną kawę, ale też wiele jej różnych form. Wiele osób decyduje się na taki ekspres ze względu na możliwość przygotowania w nim Latte, Capuccino, espresso.

Kawa włoska jest jedyna i niepowtarzalna w smaku, przygotowana w takim ekspresie ciśnieniowym, będzie jeszcze lepiej smakować. W tego typu ekspresie, można dodatkowo spieniać mleko, dzięki czemu kawę można podać w wyjątkowy sposób.

Miłośnicy kawy

Miłośników kawy nie brakuje, ludzie uwielbiają ten gorący, czarny napój. Dodaje on energii, pobudza, energetyzuje. Dzięki kawie można z zapałem zacząć nowy dzień i spędzić go bardzo intensywnie. Nie ma żadnych ograniczeń w spożywaniu kawy, można pić nawet kilka filiżanek kawy dziennie. Kawa ma też wiele właściwości zdrowotnych.


Otóż jedni wybierają przelewowe a inni

Kawa włoska nie ma sobie równych. Tę tezę z całą pewnością potwierdzą wszyscy, którym dane było delektować się tym pysznym napojem pod niebem Italii. Tam kawę piję się praktycznie na każdym kroku i to jeszcze o każdej porze dnia i nocy. No cóż, co kraj, to obyczaj. Nawiasem mówiąc, Włochy warto odwiedzić nie tylko ze względu na doskonałą kawę, bo to nader fascynujący kraj, który przyciąga od zawsze do siebie rzesze turystów pięknymi krajobrazami, wspaniałymi zabytkami, dobrym jedzeniem, doskonałym winem i oczywiście gościnnością. Może warto byłoby nadchodzące wakacje spędzić właśnie na Półwyspie Apenińskim? Czemu nie? Można wsiąść w samochód i tam po prostu pojechać. Nie jest znów tak daleko, a i ceny w Italii nie należą do najwyższych.
Wróćmy jednak do zasadniczego tematu niniejszego artykułu, bo wszak mamy omówić ekspresy do kawy. Otóż, jedni wybierają przelewowe, a inni z kolei stawiają na ekspresy ciśnieniowe. Jest też grupa kawoszy, którzy uznają, że kawa najlepiej smakuje z klasycznej kafeterki. Każdy z nas tak naprawdę ma swoje przyzwyczajenia i preferencje i stąd różne wybory różnych osób.


Nie jest to trudne pod warunkiem

Lubisz rozpocząć dzień od filiżanki mocnego espresso? A może wolisz mleczne cappucino? Deserowe latte machiatto na tarasie to twój sposób na cudowne popołudnie? Nic prostszego! I ty możesz poczuć się jak we włoskiej kawiarni.
Kawa włoska jest uznawana przez smakoszy za jedną z lepszych. To właśnie włosi wymyślili kawę ze spienionym mlekiem. W ten sposób umilają sobie sjestę.
Popularne ekspresy do kawy pomogą nam w wyczarowaniu tego napoju. Nie jest to trudne, pod warunkiem, że będziemy dbać o jakość produktów użytych do sporządzenia cappucino.
Mleko do kawy powinno mieć wysoką zawartość tłuszczu, ponieważ takie mleko lepiej się spienia. Odtłuszczone mleko oraz mleka roślinne również da się spienić, ale ta pianka będzie lżejsza i szybciej opadnie. Mleko, które chcemy spienić musi być odpowiednio schłodzone. Wlewamy je do metalowego dzbanuszka do spieniania i umieszczamy pod specjalną dyszą, z której wydobywa się gorąca para. Prawie wszystkie ciśnieniowe ekspresy do kawy posiadają taką dyszę. Poziom mleka w dzbanuszku nie powinien przekraczać 1/3 wysokości naczynia, ponieważ podczas spieniania mleko podwoi swą objętość. Czas spieniania mleka za pomocą dyszy w ekspresie to ok. 25 sec.
Jeśli nasz ekspres nie posiada takiej dyszy, należy lekko podgrzać mleko w garnuszku i spienić go za pomocą miksera lub specjalnej miotełki do spieniania mleka. Można to też zrobić w całkiem awangardowy sposób - wlewamy ciepłe mleko do słoika, zakręcamy i potrząsamy jak shakerem do czasu, aż uzyskamy delikatną mleczną piankę.
Teraz wystarczy do kubka dodać espresso i pyszna kawa włoska gotowa.


Czemu nie? Może zaplanować wakacje w

Na jakie ekspresy do kawy postawić, żeby być zadowolonym? Lepsze są przelewowe czy może raczej ciśnieniowe? No cóż, trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bo przecież każdy z nas ma jakieś swoje preferencje i przyzwyczajenia. Jedni wybiorą więc ekspres przelewowy, a inni kupią ciśnieniowy. Nawiasem mówiąc, te ostatnie cieszą się coraz większym zainteresowaniem kupujących. No cóż, dzięki tego typu urządzeniom można w domowych warunkach parzyć taką kawę, jaką serwują w kawiarniach. Już za kilkaset złotych można nabyć niezły ekspres ciśnieniowy i wcale nie trzeba przepłacać. Ale jeśli ktoś chciałby rzeczywiście zainwestować w sprzęt z najwyższej półki, też może to przecież zrobić.
A jaką kawę kupować? Lepsza jest kawa włoska czy może niemiecka? I znów nie odpowiemy jednoznacznie na to pytanie Nawiasem mówiąc, zależy to od gatunku kawy, a nie w jakim kraju ją kupujemy. Ale skoro już mowa o kawie, to rzeczywiście Włosi uchodzą za jej znawców. No cóż, nie pozostaje nic innego jak tylko pojechać do ojczyzny Dantego i Petrarki i sprawdzić to. Czemu nie? Może zaplanować wakacje w Italii?


Większość napojów można zamówić jednym słowem

Włosi wymyślili wszystko, co ma związek z najlepszą kawą. Od nazewnictwa (latte, cappuccino, macchiato), przez niesamowite ekspresy do kawy, aż do największych producentów (Lavazza, Illy). Jeśli szukamy napoju charakteryzującego się najlepszą jakością, jedyną słuszną odpowiedzią jest kawa włoska.

W czasach, gdzie króluje frappuccino i twory temu podobne, Włosi niezmiennie pozostają przy tradycyjnych kawiarniach. Niezależne kawiarnie obsługiwane przez profesjonalnych baristów, stanowią we Włoszech raczej regułę niż wyjątek. Niektóre miejsca są otwarte od XVIII wieku, co jest prawdziwym ewenementem. Nasza pierwsza kawa włoska powinna stanowić dla nas prawdziwą ceremonię. Przede wszystkim, nie prośmy o waniliowe latte na chudym mleku z bitą śmietaną - nie ten kraj. Większość napojów można zamówić jednym słowem. Np. chcąc napić się espresso wystarczy, że powiemy caffè. Americano to shot espresso z wodą, a macchiato - z mlekiem. Jednak królem jest cappuccino, które włosi spożywają do śniadania. Pamiętajmy, żeby nie zamawiać go w porze obiadowej i później, bo z pewnością spotkamy się ze zdziwieniem albo uśmiechem na twarzy baristy. Włosi po prostu tego nie robią.

Picie kawy we Włoszech, to jedno z najbardziej autentycznych, kulturowych i kulinarnych przeżyć. Warto wspomnieć, że także jedno z najtańszych, bo espresso kosztuje tam grosze. Sprawmy sobie przyjemność, odwiedzając tradycyjną kawiarnię i poczujmy się jak prawdziwi mieszkańcy tego kraju. A jeśli mamy ochotę na dodatek bitej śmietany, zdecydujmy się na deser.